Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019
ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου ανεγέρθη στην βόρεια άκρη της πόλης σε οικόπεδο επιφανείας 3.452,00μ2 και περικλείεται από τρεις δημοτικούς δρόμους.

Το κτήριο έχει 3 υπέργειους ορόφους (ισόγειο, Α΄, και Β΄ όροφο με τα πατάρια τους) συνολικής επιφάνειας 3.129 μ2

Το εμβαδόν του υπογείου είναι 1.666 μ2.

Οι  υπηρεσίες που στεγάζει το Δικαστικό Μέγαρο είναι :

  • Πρωτοδικείο
  • Εισαγγελία Πρωτοδικών
  • Ειρηνοδικείο
  • Υπηρεσία Ανηλίκων
  • Ελεγκτικό Συνέδριο

Επίσης στο κτήριο έχουν προβλεφθεί χώροι για τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Το σχήμα του κτηριακού συγκροτήματος ακολούθησε το τριγωνικό σχήμα του οικοπέδου και αποτελείται από τρεις όγκους με κάτοψη τριγώνου δύο και τριών ορόφων και δύο ισόγειους ορθογώνιους όγκους. Το εσωτερικό αίθριο δημιουργήθηκε για καλύτερο φωτισμό των εσωτερικών χώρων.

Η κατανομή σε στάθμες έγινε κατά λειτουργικές ενότητες, παίρνοντας υπ’ όψη την συχνότητα και την πυκνότητα προσέλευσης του κοινού σε συνδυασμό με την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων γραμμών κυκλοφορίας μεταξύ ακροατήριων και γραφείων.

Στο κτιριακό συγκρότημα, εκτός από την κύρια είσοδο από την Περιφερειακή οδό του Πολυγύρου, υπάρχει μια δευτερεύουσα είσοδος, που οδηγεί απ’ ευθείας στα γραφεία, καθώς και μια είσοδος για την εξυπηρέτηση των γραφείων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών έχει κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και βοηθητικός δρόμος πλάτους 5,00μ.

    Οι βασικές αρχιτεκτονικές επιλογές ήταν η λειτουργικότητα του κτηρίου, και παράλληλα η φιλικότητα του προς το περιβάλλον και τον καθημερινό χρήστη, ώστε το κτήριο να ταιριάζει μορφολογικά στον συγκεκριμένο τόπο.

Λόγω της χρήσης του κτηρίου η γενική κατασκευή και τα τελειώματα  είναι εμφάνισης αντίστοιχης με το κύρος του φορέων που  στεγάζει.
Το κτήριο αποπερατώθηκε και δόθηκε σε χρήση τον Νοέμβριο του 2003.