Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020
ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης βρίσκεται επί των οδών Λυκούργου και Άγιδος  στο κέντρο της πόλης.


Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι  1.488 m2.

Το κτήριο αποτελείται από δύο(2) υπόγεια, ισόγειο, μικρό ημιώροφο και 2 ορόφους.

Το εμβαδόν της ανοδομής (ισογείου ημιώροφου, α΄και β΄ορόφου) είναι 3.316,4 m2 . Το εμβαδόν του α’ υπογείου και  β’ υπογείου συνολικά είναι 2534,52 m2.

Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι 5.860 m2

Oι λειτουργίες που στεγάζει το νέο Δικαστικό Μέγαρο  είναι οι εξής :

  • Πρωτοδικείο
  • Εισαγγελία Πρωτοδικών
  • Ειρηνοδικείο  
  • Πταισματοδικείο

Επίσης στο κτήριο έχουν προβλεφθεί χώροι για τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Βασικός άξονας ανάπτυξης της μελέτης ήταν η εσωτερική οπτική επικοινωνία όλων των επιπέδων του κτηρίου. Γι αυτό όλοι οι χώροι διατάσσονται περιμετρικά σ΄ ένα εσωτερικό αίθριο το οποίο στεγάζεται στο επίπεδο του β΄ ορόφου με μια διαφώτιστη γυάλινη κατασκευή. Το αίθριο αυτό αφ΄ ενός μεν φωτίζει ικανοποιητικά την καρδιά του κτηρίου, αφ΄ ετέρου αποτελεί σημείο αναφοράς για την διακίνηση του κοινού στο εσωτερικό του. Επί πλέον προσδίδει μεγαλοπρέπεια σ` όλο το κτήριο και ιδιαίτερα στο ισόγειο (αίθουσα αναμονής), την οποία βέβαια επιζητούμε μια και πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό Δημόσιο κτήριο της πόλης.

Έχει δυο μεγάλες εισόδους μια στην πρόσοψη, στην οδό Λυκούργου για τα ακροατήρια, και μια στην οδό Ατρειδών για την πρόσβαση στα γραφεία.

Το ισόγειο διαμορφώθηκε με στοές χαρακτηριστικό στοιχείο πολλών κτηρίων των κεντρικών οδών της πόλης. Οι όροφοι αναπτύχθηκαν σε δύο χωριστούς όγκους οι οποίοι συνδέονται με τον πυρήνα του εσωτερικού αιθρίου. Ο πυρήνας αυτός αποτελεί τον κυκλοφοριακό κόμβο του κτηρίου, επειδή περιλαμβάνει και το κεντρικό κλιμακοστάσιο και περιβάλλεται από ένα πλέγμα διαδρόμων που οδηγούν προς όλες τις κατευθύνσεις του κτηρίου.

Το κτήριο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 και εγκαινιάσθηκε τον Ιανουάριο του 2004.