Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019
ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Το Νέο Ειρηνοδικείο Αθηνών ανεγέρθη στο οικόπεδο του Δικαστικού Μεγάρου Αθηνών στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από την λεωφόρο Αλεξάνδρας, την οδό Κάλβου – Δέλγερη και Λουκάρεως.

Οι Υπηρεσίες που στεγάζει είναι :

  • Ειρηνοδικείο
  • Πταισματοδικείο
  • Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο
  • Τμήμα Υπηρεσιών του Πρωτοδικείου

Αποτελείται από ισόγειο, Α’ και Β΄ όροφο, συνολικού εμβαδού 12.184,000m2.  
Ο δημόσιος χαρακτήρας του Κτιρίου και η μεγάλη  επισκεψιμότητά του από κοινό και υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και οι υπάρχουσες δεσμεύσεις, καθόρισαν τον σχεδιασμό του.

Το Κτίριο εδράζεται σε υφιστάμενο υπόγειο κτίριο στάθμευσης και διατάχθηκε σε σχήμα Π, αφήνοντας μεγάλο υπαίθριο χώρο εμβαδού 7,5 στρεμμάτων περίπου, ο οποίος θα διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου – πλατείας, ανάσα για την γύρω πυκνοδομημένη περιοχή.

Εσωτερικά έχει απλή λειτουργία και εξυπηρετείται από δύο εισόδους προσβάσιμες από την πλατεία. Ο Β’ όροφος στον οποίο στεγάζονται τμήματα του Πρωτοδικείου εξυπηρετείται από ανεξάρτητη ισόγεια είσοδο από την οδό Δέλγερη.

Η εξωτερική του μορφή είναι λιτή με στοά στην κεντρική πρόσοψή του, στοιχείο σημαντικό για την διακίνηση και παραμονή του κοινού σε ένα δημόσιο Κτίριο. Το κέλυφος του επενδύεται με γυαλί και λευκό μάρμαρο και εναρμονίζεται με τα υπάρχοντα Κτίρια του Εφετείου και του Αρείου Πάγου.

Γενικά πρόκειται για ένα σύγχρονο Κτίριο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι νέες τεχνολογίες στη δομή του, στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του και τον εξοπλισμό του.
Στις 11 και 12/9/2010 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των Υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου και από τις 13/9/2010 το Πταισματοδικείο και το Ειρηνοδικείο λειτουργούν στις νέες εγκαταστάσεις.